Meny
Varukorg 0
Vi har stängt för sommaren och tar inte emot beställningar!

Förkultivering i hopp om vår

I januari och februari är det dags att så alla växter med lång utvecklingstid. Visst kan det kännas härligt att trotsa den bistra vintern och börja förbereda den stundande våren och sommarens blomsterprakt redan nu? Detta gäller bland annat pelargon, chili, änglatrumpet, pensé, viol, jätteverbena med flera. För att dessa växter ska hinna blomma/bära frukt under vår korta sommar bör man alltså redan nu väcka dem ur sin slummer.

Du kan så fröerna i diverse krukor och byttor, eller varför inte gamla avklippta, ursköljda mjölkpaket? Se till att de har hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna av. Använd såjord och vattna igenom ordentligt innan du sår. Täck fröerna med ett jordlager motsvarande dubbla fröets tjocklek om ingenting annat anges på påsen. Vattna igen, försiktigt, med stril. Sådden måste hållas jämnt fuktig. Du kan täcka sådden med plast men se till att lufta den dagligen. Det får inte bli för blött.

Det kan vara frestande att ställa det nysådda direkt på fönsterbrädan men tänk på att dag­ och nattemperaturerna är väldigt olika vilket kan stressa fröerna. Dessutom kan det vara dragigt och direkt solljus har en förmåga att torka ut sådden. Eftersom fröerna inte behöver något direkt solljus förrän de grott kan man ställa dem på en varm och skyddad plats, till exempel ovanpå kylskåpet. När fröerna grott flyttas de till ett ljust fönster och ibland kan man behöva komplettera med lämpligt tilläggsljus för att tillgodose växternas behov. Se förresten upp med elementet under fönstret. Skruva gärna ned värmen då det annars riskerar att bli både för varmt och torrt för småplantorna.

När plantorna fått ett par, tre riktiga bladpar är det dags att skola om dem. Låt varje planta få sin egen kruka att utvecklas vidare i, använd blomjord denna gång vilken innehåller välbehövlig näring för de små. Du kan plantera med jord upp till hjärtbladen, ända upp dit finns rotanlag vilket gör plantorna stadigare.

Om växterna ska planteras ut så är det viktigt att avhärda dem, det vill säga, vänja dem vid utomhusklimatet. Låt växterna stå ute några timmar under dagtid i början och öka successivt på utevistelsen tills de klarar av att stå ute dygnet runt. Håll koll på vädret och ta in dem vid frost, så kallade järnnätter. Tänk också på att direkt solljus kan skada de känsliga småplantorna. Avhärda dem därför gärna i skuggigt läge. Fiberduk kan vara praktiskt att använda i början av odlingssäsongen eftersom den ger visst skydd mot kyla, slagregn, sol, fåglar och vissa insekter.

Att börja förkultivera redan nu, trots att julstöket knappt hunnit lägga sig, ger en välbehövlig energikick och hopp om vår och grönare tider.


Dela den här artikeln



För mer inspiration

Titta vidare på vår förstasida >
Följ oss på Facebook >

Nyare inlägg →