Meny
Varukorg 0
Vi har stängt för sommaren och tar inte emot beställningar!

Att planera sin trädgård

Hur skapar man egentligen en trädgård? En del säger att det tar ett helt liv medan andra hävdar att den aldrig blir färdig.

Trädgården lever och utvecklas ständigt och åldras med stor värdighet. Ofta är det kanske drömmen om trädgården som får oss att kämpa vidare trots kirskålens och den spanska skogssnigelns ibland skrämmande framfart.

En sak är säker, det kan vara en god idé att planera sin trädgård. Inte bara efter de senaste trenderna utan efter sitt eget tycke och smak, sina egna behov men framförallt efter växternas behov. I planeringen kan man låta sig inspireras och influeras av de mest skilda ting. Kanske en målning från 1700-talet, en känd trädgård eller en helt okänd, ett barndomsminne av morfars luktärtor, en resa, sin själs älskade eller en salig blandning av alltihop. Det finns inget rätt och fel. Det viktiga är att man har roligt och att man själv tycker om hur ens trädgård ser ut och trivs där.

När man ska odla sin trädgård så kan det även vara bra att känna till lite om de rådande förhållandena som exempelvis vad för slags jord man har och i vilken odlingszon man bor i. Trots att man bor långt upp i landet och har dålig jord finns det mycket man kan göra för att förbättra sina odlingsförutsättningar. Jorden kan göras fruktbar och man kan skapa ett gynnsamt mikroklimat i sin trädgård som gör det möjligt att förlänga odlingssäsongen eller att odla känsliga växter som annars inte skulle ha klarat sig på de breddgraderna.

Det är mycket man kan behöva förhålla sig och ta hänsyn till när man skapar sitt paradis. Allt från ovan nämnda odlingszon och jordmån till trädgårdens storlek och hur mycket tid och ork man har. I kommande inlägg hoppas vi kunna ge idéer och uppslag till planerandet och småningom planterandet.


Dela den här artikelnFör mer inspiration

Titta vidare på vår förstasida >
Följ oss på Facebook >

← Äldre inlägg Nyare inlägg →