Meny
Varukorg 0
Vi har stängt för sommaren och tar inte emot beställningar!

Växternas Namn

Ända sedan människan slog ned sina bopålar och började odla har hon namngett de olika växterna men varför heter egentligen våra trädgårdsväxter som de gör?

Växtnamnens historia är lång, brokig och väldigt intressant. Namnen speglar ofta växtens utseende, smak och doft eller användningsområde. Dessa kan ibland sammanfalla då man förr trodde att växtens utseende visade på vad den hade för nytta, till exempel som medicinalväxt. Enligt signaturläran är exempelvis Lungört (Pulmonaria) vars runda, fläckiga blad liknar lungor bra mot just lungåkommor såsom hosta och Blodtopp (Sanguisorba) med sina bloddroppsliknande blommor är blodstillande, vilket faktiskt är korrekt i dessa fall även om det var långt ifrån alltid som signaturläran överensstämde med verkligheten. 

Växtbenämningarna har uppkommit på många sätt, till exempel i klosterträdgårdar, ur folkdjupen, inom växthandeln och av botanikerna. Namn har över tid ändrats, fallit i glömska och ibland återtagit sin plats. Än idag ändras de vetenskapliga namnen av botaniker och skillnader i benämningar finns mellan länder vilket ibland gör de botaniska namnen till något av en snårskog. Carl von Linné har förstås haft en betydande roll för växtbenämningarna och många av hans namn lever vidare. Under sina resor genom Sverige nedtecknade han många lokala och folkliga benämningar som han ordnade och sammanställde i sitt verk Flora Suecica. Det var som bekant även Linné som skapade systemet med de tvådelade vetenskapliga namnen bestående av släkt- och artnamn.

Förutom de svenska och vetenskapliga namnen finns förstås även sortnamnen/kultivarerna. Förädling av en växtart, ofta genom selektering, för att få fram en viss egenskap, som till exempel en viss blomfärg, resistens mot sjukdomar eller ett kompakt växtsätt, bildar en ny kultivar. Dessa namn, de flesta engelska, är till skillnad från de botaniska namnen ofta lekfulla. Många är de blommor som är namngivna med glimten i ögat. Ta till exempel några av våra nyheter, vad sägs om Ringblomman ‘Oopsy Daisy´, Fingerborgsblomman ‘Candy Mountain Rose’ eller Buskkrassen ‘Paso Doble’. Man riktigt ser framför sig krasseblommor i en fjäderlätt, virvlande dans ute i trädgården. 


Dela den här artikelnFör mer inspiration

Titta vidare på vår förstasida >
Följ oss på Facebook >

← Äldre inlägg Nyare inlägg →