Meny
Varukorg 0
Vi har stängt för sommaren och tar inte emot beställningar!

Odla med färg

"Vad ska jag odla?"

Det var en vanlig fråga från våra kunder till min mamma Ulla, som grundade Rara Växter. Hon gav dem nästan alltid samma svar, nämligen att de ska odla det som de själva tycker är fint. Jag håller med mamma men kan samtidigt inte låta bli att tycka att man nog kan komma med lite goda råd ibland. Kanske behöver man inte alltid tipsa om speciella frösorter eller skriva någon på näsan utan nöja sig med att skriva några rader om färger och former, hur de kan kombineras och bli en tilltalande helhet. Om inte annat så för att man med lite kunskap i ryggen lättare kan göra egna val som fungerar, välja frösorter med färger och former som lyfter varandra och kommer till sin rätt i trädgården, använda sitt estetiska sinne.

Om man utgår från färgcirkeln när man utforskar färgernas intressanta värld hittar man snabbt nya och härliga färgkombinationer som man annars kanske inte skulle ha tänkt på eller vågat prova.
Färgerna som ligger bredvid varandra i cirkeln kallas för harmonier (till exempel lila och blått), de mittemot varandra för komplementfärger (till exempel lila och gult).  De som harmonierar med varandra ger ett lugn till rabatten, adderar man en komplementfärg som accent ger det lite mer liv åt kompositionen. Till exempel en rabatt i svalt lila med några varma stänk av gult. Man kan även skapa monokroma harmonier, alltså en rabatt med olika nyanser av en och samma färg.

 

Man kan pröva att kombinera färger genom att måla upp dem med vattenfärger innan man prövar ute i trädgården, då kan man även blanda till de där fina nyanserna som finns; korallrosa, lindblomsgrönt, plommonlila, limegrönt, äppelblomsrosa, lavendelblått, cremegult, syrenlila etc. Listan kan göras lång, dessa är mycket tacksamma att använda. Många är de färger som har fått namn efter växter. En del växter används även för färgning av textilier och garn.

Några som verkligen tog färgläran till sig var flera av impressionisterna med Claude Monet och och Vincent van Gogh i spetsen, även om ingen av dem fäste sig vid enbart en lära i sitt skapande. Monet var en flitig odlare och kallade sin trädgård för sitt största mästerverk, Giverny besöks varje år av cirka en halv miljon människor. Den återkom ofta som motiv i hans tavlor, bland annat den välkända bron och näckrosdammen. Han var även mycket intresserad av ovanliga växter och beskrev sig själv som hänryckt.

Van Goghs rastlösa själ drogs ofta till komplementfärgerna och de starka kontrasternas häftiga effekter. Han målade gula vetefält mot blå himmel, en stjärnhimmel med samma färger, ett självporträtt i rött och grönt. Liknande färgkombinationer tipsade han sin syster att använda i sin trädgård.

 

Förutom de färger som finns i färgcirkeln har vi ju även svart och vitt, som egentligen inte är några färger. Dessa kan emellertid vara mycket effektfulla i rabatter, tillsammans skapar de en av de starkaste kontrasterna. Svarta växter är dock aldrig helt svarta utan ofta antingen mycket mörkt röda eller mörkt lila.

Blommornas former går också att kombinera och kompletterar ofta varandra; små enkla, stora dubbla, flockblomstriga etc. Förutom blommornas oändliga variation båda vad gäller färg och form har vi ju även deras bladverk att leka med; vinrött, silvergrått, mörkgrönt, variegerat, nästintill svart och formen sedan; finflikiga blad, runda, ovala, spetsiga, små, stora etc.

Inte bara blommor har intressanta bladverk, många köksväxter kan verkligen liva upp rabatter som till exempel olika kålsorter, perilla, sallat, fänkål, kardon, mangold, flikrabarber etc. Örter och kryddor bjuder också på en stor variation. Prydnadsgräs av olika slag ger verkligen en extra dimension till de flesta planteringar med sina eleganta blad och skira gräsvippor.

Som florist känner jag igen de principer som gäller när man komponerar en bukett, man vill gärna ha en färg som dominerar. Då slipper man “peppar och salt”-fenomenet som min lärare talade om, alltså två färger jämnt fördelade. Vidare vill man ha en till färg samt en accentfärg som ger djup åt kreationen, pricken över i. Stora och små blommor kompletterar varandra och så vidare.

Valmöjligheterna är ändlösa men att begränsa sig, välja ett tema, för sin rabatt eller trädgård är bra. Att utgå från en palett av väl valda färger ger ofta ett bättre intryck när man komponerar en trädgård, det bidrar till en harmonisk helhet och förhindrar spretighet. Man kan till exempel ha olika teman olika år och leka med olika färgkombinationer. Kanske finns redan några favoritfärger eller palett som man använt sig av i till exempel heminredning eller måleri, dessa skulle man kunna ha som grund när man letar växter. Även olika årstider kan få ha olika färgteman. Gå på upptäcktsfärd i färgcirkeln och låt idéerna spira.


Dela den här artikeln



För mer inspiration

Titta vidare på vår förstasida >
Följ oss på Facebook >

← Äldre inlägg Nyare inlägg →