Meny
Varukorg 0
Vi har stängt för sommaren och tar inte emot beställningar!

Dags att så - Tomat

Att en sommardag få känna den fina doften av solvarma tomatblad och plocka några mogna och egenhändigt odlade tomater måste nog tillhöra livets höjdpunkter för ett odlarhjärta. Allt kärt pysslande och skötande av de små tomatplantorna under våren har äntligen gett resultat.Under perioden mars-april sår man lämpligen sina tomater. Då har de gott om tid på sig att utvecklas till kraftiga plantor. Använd alltid såjord när du förkultiverar. Den ger fröerna de bästa förutsättningarna för att gro och växa. Såkrukor av plast är praktiska och går att återanvända. Så tomatfröerna fem och fem i krukorna och täck dem med ett tunt jordlager, inte tjockare än en halv centimeter. Tryck till jordytan lätt och håll sådden lagom fuktig.

Tomatfröer brukar gro relativt snabbt och när de har kommit upp ställs de så ljust som möjligt, extraljus rekommenderas. De små plantorna söker sig gärna mot solen, därför är det bra att vända på krukorna med jämna mellanrum så att plantorna blir raka och fina.

När plantorna växt till sig och fått tre till fyra bladpar är det dags för omskolningen. Det innebär att de planteras om i varsin kruka med blomjord. Plantorna planteras ned så att jorden hamnar i nivå med hjärtbladen. Plantorna kommer då att bilda rötter längs den delen av stammen vilket gör dem stadigare och mer livskraftiga.

När risken för frost är över, vanligen någon gång i juni, är tiden mogen för att sätta ut sina tomatplantor. Glöm inte att avhärda dem så att de gradvis vänjer sig vid utelivet. Tomater tycker om sol och värme och uppskattar en södervägg där det är vindskyddat. De trivs även bra i växthus. Det går bra att odla tomater i stora krukor eller odlingshinkar. Glöm inte att vissa tomatsorter behöver tjuvas, det vill säga skotten i bladvinklarna nyps bort.

Tomaten är en mycket gammal kulturväxt och har odlats i Sydamerika, varifrån den härstammar, i tusentals år. Tomater finns i alla möjliga storlekar, färger och former, allt i från små vinbärstomater till stora bifftomater och mycket däremellan. Det finns verkligen något för alla smaker. Just smaken är något man har koncentrerat sig på i förädlingsarbetet när det gäller gourméttomaterna, vi har ett flertal i vårt sortiment; ‘Sweet Aperitif’ samt de intressanta sorterna i Indigo-serien.

En annan intressant grupp tomater som har blivit väldigt populär på senare tid är ampeltomaterna. De ger en stor skörd av småtomater och går utmärkt att odla i höga krukor eller stora amplar där man låter grenverket hänga ned på ett dekorativt sätt. Prova till exempel de populära sorterna Ampeltomat 'Losetto' och Ampeltomat 'Red Profusion'

Våra olika tomatsorter har alla sina kvaliteter och är mycket odlingsvärda på olika sätt. Ofta hittar man sina favoriter som man vill odla varje år. Botanisera bland våra tomater, du hittar garanterat något riktigt smakrikt och spännande!


Dela den här artikelnFör mer inspiration

Titta vidare på vår förstasida >
Följ oss på Facebook >

← Äldre inlägg Nyare inlägg →