Meny
Varukorg 0
Vi har stängt för sommaren och tar inte emot beställningar!

Dags att så - Orientaliska bladgrönsaker

Orientaliska bladgrönsaker är en mycket välsmakande och nyttig samling av olika slags kålväxter som har odlats i tusentals år i Asien. Då de är mycket snabbväxande (utvecklingstid 40-60 dagar), lättodlade och härdiga och dessutom har ett stort användningsområde i matlagningen är de mycket odlingsvärda.

De sås med fördel i flera omgångar, detta möjliggör tillgång till färska blad under en lång tid. Den första sådden kan generellt ske inomhus under våren för en tidig start. Man kan även dra upp plantor tidigt i växthus och drivbänkar. Så på friland kan man göra i omgångar, bästa tiden för detta är under våren och sensommaren och i södra Sverige även på hösten. Fiberduk kan vara användbart vår och höst som skydd mot den värsta kylan men även för att skydda bladen mot insekter. Blir skörden större än du hinner äta upp kan överskottet förvällas och frysas in eller varför inte bli en fin gå bort-present. De orientaliska bladgrönsakerna kan odlas i allt från en kruka på balkongen till trädgårdslandet och pryder sin plats både i trädgården och på tallriken med sina vackra blad och stjälkar i olika färger och former. Det går också att så de köldtåliga orientaliska bladgrönsakerna i drivbänkar och växthus på hösten, detta är ett utmärkt sätt att använda växthuset på långt efter det att gurkorna och tomaterna skördats och förlänga odlingssäsongen ytterligare. 

De orientaliska bladgrönsakerna trivs i soligt till halvskuggigt läge i lucker jord med jämn fuktighet, de är inte överdrivet näringskrävande men det kan vara bra att näringsvattna med jämna mellanrum. Sår och skördar man flera gånger på samma yta behöver man dessutom tillföra näring och kompost till jorden inför varje sådd, så kallad övergödsling. 

Pak Choi, även kallad Sellerikål, är mycket omtyckt och dess snabbväxande, kraftiga bladstjälkar kan skördas allt eftersom plantan växer. Man kan också välja att skörda hela plantan när den är färdigvuxen. Späda blad kan användas i sallader. De kraftigare bladstjälkarna är utmärkta att woka, smörsteka, ångkoka och grilla. Pak Choi passar lika bra i kryddiga anrättningar tillsammans med till exempel chili, ingefära, soja och sesamolja som i milda grönsakspajer. Innehåller rikligt med c, a och k-vitamin. Läs gärna mer om våra Pak Choi-sorter här. 

Tatsoi, som ibland går under det passande namnet Rosettkål, är mycket snabbväxande och god och växer i dekorativa låga bladrosetter, dessa kan skördas hela eller bladvis. Mycket köldtålig. Här kan du se våra Tatsoisorter.

Salladssenap är som namnet antyder något pepprig i smaken och passar mycket bra i exempelvis matigare sallader. Späda blad och frostnupna blad är något mildare i smaken medan plantor som utsatts för torka blir starkare i smaken. Smak och styrka varierar mellan sorterna, likaså färg och form på bladen, detta gör dem roliga att kombinera både i landet och på tallriken. Klicka här för att se våra sorter av Salladssenap.

Kailaan, Daggkål, är en mycket användbar grönsak vars blad och stjälkar exempelvis kan stekas, wokas och användas i grönsakspajer, soppor och grytor. Snabbväxande och härdig. Klicka här för att läsa mer om Kailaan.


Dela den här artikelnFör mer inspiration

Titta vidare på vår förstasida >
Följ oss på Facebook >

← Äldre inlägg