Meny
Varukorg 0
Vi har stängt för sommaren och tar inte emot beställningar!

Dags att så - Palettblad

Det är inte bara i våra dagar som det vurmas för växter med vackert bladverk. Till och med i 1800-talets Storbritannien uppskattades Palettbladens variationsrikedom och skönhet, bland annat av Drottning Victoria. Växtsamling var på modet och om dåtidens botaniker hade fått uppleva dagens utbud hade de säkerligen jublat.

Palettbladet härstammar ursprungligen från Java men trivs ovanligt bra på våra fönsterkarmar. De trivs även utomhus sommartid. Sorterna som säljs är både snabbväxande och välförgrenade. De är även lätta att föröka, både med fröer och sticklingar. 

Fröerna sås i mars, tidigare vid tillgång till extraljus. Fyll såkrukor med såjord och vattna igenom. Så fröerna på jordytan och tryck till, täck fröerna eventuellt med ett tunt lager vermikulit. Håll jorden fuktig och ca 18-20 C. Skola om de små plantorna i större krukor med krukväxtjord. Toppa plantorna upprepade gånger så blir de välförgrenade.


Palettblad trivs med ordentliga genomvattningar och får bara torka upp en aning mellan vattningarna, speciellt vattenkrävande är de under sommaren. De vill också ha en ljus placering. Vid för lite ljus kan bladen blekna, för mycket direkt sol sommartid kan bränna bladen. Näringsvattna regelbundet från vår till höst. Plantera om och klipp ned plantorna på våren. Sticklingar rotar sig lätt i vatten.

Bland Rara Växters nyheter för 2020 finns tre mycket vackra Palettblad. Läs gärna mer om dem här!


Dela den här artikelnFör mer inspiration

Titta vidare på vår förstasida >
Följ oss på Facebook >

← Äldre inlägg Nyare inlägg →