Meny
Varukorg 0
Vi har stängt för sommaren och tar inte emot beställningar!

Dags att så - Tagetes

Tagetes Strawberry BlondeTagetes är en riktig trotjänare som alltid har haft en plats i våra trädgårdar. I tagetessläktet finns något för nästan alla, från den storblommiga T. erecta med ståtliga fyllda blommor till den småblommiga T. tenuifolia som översållas av mängder med små enkla blommor. Färgpaletten har på senare år även utökats från de traditionella gult, rött och orange till att bland T. patula även innehålla bland annat rosa och cremevitt.

Tagetes är relativt lättodlad och tålig mot väder och vind. Dess färgglada blommor lyser upp även de regnigaste av sommardagar. Bladverkets säregna och kryddiga doft och smak är helt fantastisk och både blommor och blad av T. tenuifolia kan användas i sallader och som garnityr på bakverk.

Tagetes kan med fördel förkultiveras i mars-april. Använd såjord och täck fröerna med några mm jord. Håll sådden fuktig och vid ca 20 C jordtemperatur. När fröerna grott ställs plantorna svalt och ljust. Omskolning bör ske när plantorna har blivit hanterbara och fått några riktiga bladpar. Ge dem varsin kruka, fyll upp med blomjord ända upp till hjärtbladen så blir plantorna stadiga och fina. Plantorna kan sättas ut i trädgården när frostrisken är över. Glöm inte att avhärda plantorna innan utplanteringen. Tagetes kan även sås direkt på friland men börjar då blomma senare på säsongen.

Tagetes är inte särskilt krävande men trivs bäst i soligt läge, de passar fint både i rabatt och kruka och kan samplanteras med såväl blommor som grönsaker. Plantera dina tagetesplantor i lucker och näringsrik jord för bästa resultat.


Dela den här artikelnFör mer inspiration

Titta vidare på vår förstasida >
Följ oss på Facebook >

← Äldre inlägg Nyare inlägg →