Meny
Varukorg 0
Vi har stängt för sommaren och tar inte emot beställningar!

Höst- och vintersådd utomhus

Det går alldeles utmärkt att så perenner under höst- och vintermånaderna.

Det är så det fungerar i naturen, under hösten faller de mogna fröerna till marken för att sedan gro när vårvärmen kommer åter och jordtemperaturen är den rätta. Vissa fröer behöver uppleva en köldperiod för att gro, dessa fröer är i vår katalog märkta med STR. Även perenner som inte har ett absolut krav på kyla för att gro går alldeles utmärkt att så på detta sätt.

Sådden sker lämpligast i plastkrukor, använd gärna såjord till det översta jordlagret, denna är genomsläpplig och mindre näringsrik än vanlig jord. Genom att ha vanlig jord under såjorden så ser du till att de små plantorna får tillgång till näring så snart de grott. Vattna igenom krukorna ordentligt, så sedan fröerna och täck sedan sådden med ett tunt lager grov sand för att skydda sådden och förhindra mögelbildning.

Blanda gärna småkorniga fröer med några matskedar fin sand som du kan hälla ner i fröpåsen och skaka om före sådden. Kontrollera också om fröerna är ljus- eller mörkergroende.

Låt såkrukorna stå varmt i minst en vecka. detta för att ge fröerna en möjlighet att dra åt sig fukt ordentligt. Värmen ser också till att få igång den biologiska processen i fröerna.

Såkrukorna placeras sedan i en bänk eller grävs ner i en rabatt så att jordnivån i krukorna blir densamma som i den omgivande rabatten.

Sådden bör stå i ett skuggigt läge för att förhindra att solen torkar ut sådden, detta ser också till att fröerna inte gror för tidigt i den varma och ibland lite förädiska vårsolen. Krukorna bör skyddas från sniglar och fåglar med ett finmaskigt nät. Vattna vid behov under höst och vår och skotta gärna snö över sådden under vintern. Detta bidrar till att hålla sådderna fuktiga, det är också bra om vintern blir väldigt sträng då det skyddar sådderna från att utsättas för extremt låga temperaturer. Finns det ingen snö så kan man vid sträng kyla lägga över t ex ett par lager bubbelplast och täcka med granris el dyl.

Idealisk temperatur för sådden ligger på mellan +4 och -4 grader C. Om du sår inomhus under vintern och sedan vill placera såkrukorna utomhus så välj en dag som inte är alltför kall, detta för att temperaturomställningen inte ska ske alltför snabbt.

Välkommen att botanisera i vår höstsåddskollektion.


Dela den här artikelnFör mer inspiration

Titta vidare på vår förstasida >
Följ oss på Facebook >

← Äldre inlägg Nyare inlägg →