Meny
Varukorg 0
Vi har stängt för sommaren och tar inte emot beställningar!

Älskade sommarblommor

Vad vore sommaren utan ymnigt blommande och färgsprakande sommarblommor? De lättodlade ettåriga växter som blommar redan några månader efter sådd. Med sommarblommornas hjälp är det lätt att skapa pampiga planteringar och möjligheterna att variera dem är oändliga. De gör det snabbt och enkelt att förändra och skapa ett helt nytt uttryck i trädgården och är ett viktigt komplement till perenner, buskar och träd. De är också mycket användbara vid grönsakslandet där de livar upp med sin höjd och glada färger, eller varför inte på gammaldags vis låta dem kanta grusgången som leder hem. För att inte tala om deras givna plats på verandor, altaner och balkonger i krukor, lådor och amplar. Husets levande smycken.

Många av sommarblommorna går att så direkt på friland. Sedan har vi dem med något längre utvecklingstid vilka behöver förkultiveras inomhus under våren för att hinna gå i blom till sommaren. Dit hör bland andra tagetes, zinnia, sommarflox, lejongap, heliotrop, sommarmalva, petunia, pensé, sommarrudbeckia, paradisblomster, klockranka, lobelia, sommarljus, prydnadstobak, svartöga, vindor, jätteverbena med flera.

Exempel på sommarblommor som går att förkultivera eller direktså är rosenskäror, solrosor och luktärtor. Om man väljer att förkultivera får man ett försprång och de kommer i blom tidigare på säsongen. Speciellt i norra Sverige kan det ofta vara bra att förkultivera eftersom vårvärmen kommer senare och odlingssäsongen är kortare. 

De allra enklaste sommarblommorna att odla är de som man sår direkt på friland, antingen i rabatt eller kruka. Det finns många vackra att välja bland såsom krasse, praktvädd, nigella, vallmo, Prins Gustafs öga, ringblomma, blåklint, rosenböna, sömntuta och prydnadsgräs. De sås utomhus när jordtemperaturen är den rätta, generellt på våren-försommaren. De växer snabbt och blommar från och med sommaren tills det blir frost, då plantorna dör. Vissa sommarblommor fröar av sig och återkommer nästföljande sommar såsom ringblomma, vallmo och blåklint. Nigella och vallmo med sina dekorativa frökapslar och prydnadsgräs med sina sirliga vippor utgör ett vackert inslag i trädgården även under vintern. Man kan förstås också plocka in och torka dessa och göra vackra, hållbara buketter.

Vissa växter såsom heliotrop och svartöga odlas oftast som ettåriga men går att övervintra inomhus, detta gäller även för till exempel jätteverbena och vissa vindor.

I kommande inlägg tänkte vi tipsa om våra sommarblomsfavoriter som verkligen kan förgylla sommaren och hoppas att vi kan inspirera dig att odla något nytt eller kanske en gammal goding.


Dela den här artikelnFör mer inspiration

Titta vidare på vår förstasida >
Följ oss på Facebook >

← Äldre inlägg Nyare inlägg →